Poslovna darila

12. 09. 2019

Vprašanje:

Naše podjetje letos slavi 25 let obstoja. V ta namen bomo dali tiskati majice, rokovnike, kulice, koledarje z logotipom našega podjetja in znakom za obletnico. Npr. vrednost ene majice brez tiska je 18,97 eur. Te stvari se bodo različno podelile poslovnim partnerjem skozi vso leto ob obiskih naših komercialistov in projektantov na terenu. Zanima me, če imamo pri nabavi teh stvari pravico do odbitka DDV? Je to strošek reklame ali reprezentance? Je davčno priznan strošek? Je ob podaritvi potrebno obračunati DDV? V jeseni bomo pripravili prireditev za obletnico, na katero bomo povabili pomembne poslovne partnerje in zaposlene. Pogostitev s hrano in pijačo ter glasba. Imamo od prejetih računov, ki se bodo nanašali na to prireditev pravico do odbitka DDV? Je to strošek reklame ali reprezentance? Računi bodo različni: najem dvorane, hrana, pijača, strežno osebje, muzikanti itd. Je potrebno pri celotni zadevi paziti še na kaj druga?

Odgovor:

 • Vstopni DDV si ne smete odbijati, ker vam gre DDV direktno v strošek. Ko boste majice in ostala darila delili poslovnim partnerjem, je to je strošek reprezentance, kar pomeni, da vam je v DDPO-2 davčno priznana vrednost le v višini 50-odstotkov.
 • Če vrednost manjših poslovnih daril, ki jih boste nudili potencialnim poslovnim partnerjem ne presega 20,00 evrov, ne rabite obračunati DDV ob dajanju daril, če ste ga upoštevali, kot vstopni DDV oziroma ste si ga odbili.
 • Na FURS opozarjajo, da morajo biti izpolnjen pogoj, da je vrednost darila omejena na 20,00 evrov in se darilo daje v okviru opravljanja dejavnosti prejemnika, občasno in ne vedno istim osebam. Priporoča se, da davčni zavezanec o danih darilih vodi evidenco (poslovni partnerji, zaposleni).
 • Še vedno gre za dajanje daril ob obletnici za reprezentanco,
 • kar boste dali zaposlenim si ne smete odbijati DDV in niti ni davčno priznan odhodek – potreba je evidenca, komu boste delili darila, ki so reprezentanca (poslovni partnerji) ali neposlovni stroški (zaposleni).
 • Pogostitev v jesenskim srečanju in pogostitev poslovnih partnerjev (50-odstotkov priznan strošek skupaj z vhodnim DDV).
 • Od vseh prireditev v jeseni nimate pravice do odbitka DDV in vse je strošek reprezentance (dvorana, hrana, reprezentanca, pijača, strežno osebje).
 • Udeležba in pogostitev zaposlenih je davčno nepriznan stroške in prav tako si ne smete odbijati DDV (evidenca  zaposlenih in poslovnih partnerjev),
 • Kaj drugega ne rabite paziti le glede prejetih računov in njihove vsebine in kaj boste lahko opravičili, da so poslovni partnerji ali zaposleni. 

Nazaj

Priročnik Plače v gospodarstvu

Priročnik in portal vam zagotavljata:

 • stalno obveščanje o novi zakonodaji
 • poznavanje in razumevanje davčnega, računovodskega in pravnega vidika obračuna dohodkov fizičnih oseb – sprotne razlage zakonodajnih novosti, strokovna navodila in primeri iz prakse za pravilen obračun dohodkov v gospodarstvu, kot nadgradnja pri uporabi vaše programske rešitve;
 • natančne, pregledne informacije in pojasnila s konkretnimi primeri – za obračune na podlagi upoštevanja posebnosti zaposlenih